Polityka prywatności

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Celem niniejszej Polityki prywatności i plików cookies jest poinformowanie użytkowników (dalej także: osoba fizyczna lub Ty) strony internetowej www.kiddo-world.si („strona internetowa”) o celach i podstawach przetwarzania danych osobowych przez ALMA TRADE D.O.O. Brodišče 9, 1236 Trzin, adres e-mail: info@kiddo-world.com (dalej: ALMA TRADE, firma, my lub operator).
Przetwarzamy, przechowujemy i chronimy wszelkie dane osobowe zgodnie z obowiązującymi przepisami regulującymi ochronę danych osobowych, w szczególności zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony danych osobowych osób fizycznych w przetwarzaniu danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz o uchyleniu dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, dalej: RODO) i ustawy o ochronie danych osobowych (Dziennik Urzędowy Republiki Slovenia, nr 163/22, dalej: ZVOP-2). Przeczytaj szczegółowo naszą Politykę prywatności, aby zrozumieć, w jaki sposób chronimy Twoją prywatność.
Podając swoje dane osobowe oświadczasz, że zapoznałeś się z naszą Polityką prywatności i plików cookies oraz jesteś świadomy sposobów przetwarzania i podstaw prawnych przetwarzania danych osobowych. Jeśli nie zgadzasz się ze sposobami przetwarzania, prosimy o nie udostępnianie nam swoich danych osobowych.

PODSTAWOWE KONCEPCJE

Poniżej opisano podstawowe pojęcia, z którymi możesz się spotkać czytając naszą Politykę prywatności i plików cookie:
Dane osobowe: Dane osobowe to informacje, które identyfikują osobę jako konkretną lub możliwą do zidentyfikowania osobę. Osoba fizyczna jest możliwa do zidentyfikowania, gdy można ją bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować, w szczególności poprzez podanie identyfikatora takiego jak imię i nazwisko, numer identyfikacyjny, dane o lokalizacji, identyfikator internetowy lub przez określenie jednego bądź większej liczby czynników charakteryzujących fizyczną, fizjologiczną, genetyczną, psychiczną osobę fizyczną. , tożsamość ekonomiczna, kulturowa lub społeczna.
Osoba, której dane dotyczą: to określona lub możliwa do zidentyfikowania osoba fizyczna, której dane osobowe przetwarza administrator odpowiedzialny za przetwarzanie.
Przetwarzanie danych osobowych: oznacza operację lub serię operacji przeprowadzanych na danych osobowych, w szczególności gromadzenie, pozyskiwanie, wprowadzanie, redagowanie, przechowywanie, adaptację lub modyfikację, kontrolę, wykorzystywanie, ujawnianie poprzez transmisję, komunikację, rozpowszechnianie lub w inny sposób udostępnianie, klasyfikowanie lub łączenie, blokowanie, anonimizowanie, usuwanie lub niszczenie danych osobowych. Przetwarzanie może być ręczne lub zautomatyzowane.
Ograniczenie przetwarzania danych osobowych: oznacza oznaczenie przechowywanych danych osobowych w celu ograniczenia ich przetwarzania w przyszłości.
Profilowanie: oznacza dowolną formę zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, które polega na wykorzystaniu danych osobowych do oceny niektórych czynników osobowych osoby fizycznej, w szczególności do analizy lub prognozy aspektów dotyczących efektów pracy tej osoby, jej sytuacji ekonomicznej, zdrowia, osobistych preferencji, zainteresowania, wiarygodność, zachowanie, lokalizacja lub przemieszczanie się.
Zautomatyzowane podejmowanie decyzji: oznacza decyzję opartą wyłącznie na zautomatyzowanym przetwarzaniu (w tym profilowaniu), która wywołuje skutki prawne lub może znacząco wpłynąć na osobę fizyczną.
Anonimizacja: oznacza przetwarzanie danych osobowych w taki sposób, że danych osobowych nie można już przypisać konkretnemu podmiotowi danych bez dodatkowych informacji, jeżeli takie dodatkowe informacje są przechowywane oddzielnie i podlegają środkom technicznym i organizacyjnym zapewniającym, że dane osobowe dane nie są przypisane do konkretnej lub możliwej do zidentyfikowania osoby fizycznej.

Administrator danych osobowych: to osoba fizyczna, prawna lub inna osoba z sektora publicznego lub prywatnego, która samodzielnie lub wspólnie z innymi ustala cele i sposoby przetwarzania danych, lub osoba określona przez prawo, która również ustala cele i sposoby przetwarzanie.
Podmiot przetwarzający dane osobowe: to osoba fizyczna lub prawna, organ publiczny, agencja lub inny podmiot przetwarzający dane osobowe w imieniu administratora.
Użytkownik danych osobowych: to osoba fizyczna lub prawna, organ publiczny, jednostka lub inny podmiot, któremu ujawniane są dane osobowe, niezależnie od tego, czy jest stroną trzecią, czy nie. Organy publiczne, które mogą pozyskiwać dane osobowe, nie są uważane za użytkowników w kontekście ich zapytań, które są określone przez ustawodawstwo UE lub państwa członkowskiego, a ich przetwarzanie danych osobowych musi odbywać się zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych zgodnie z przetwarzanie w celach.
Strona trzecia: to osoba fizyczna lub prawna, organ publiczny, agencja lub inna osoba niebędąca podmiotem danych, zarządca, podmiot przetwarzający ani osoby upoważnione do przetwarzania danych osobowych przez podmiot przetwarzający lub zarządcę.
Zgoda osoby fizycznej: zgoda osoby, której dane osobowe dotyczą, oznacza dobrowolne, wyraźne, świadome i jednoznaczne oświadczenie woli osoby, której dane osobowe dotyczą, poprzez które w drodze oświadczenia lub wyraźnego akcja afirmatywna, wyrażana jest zgoda na przetwarzanie danych osobowych powołaj się na to.

ADMINISTRATOR I OSOBA UPRAWNIONA DO OCHRONY DANYCH OSOBOWYCH

Administratorem danych osobowych jest ALMA TRADE d.o.o., Brodišče 9, 1236 Trzin Slovenia, UE, Numer rejestracyjny: 8102279000, Numer podatkowy: SI 20992882
W firmie mamy wyznaczoną osobę upoważnioną do ochrony danych osobowych, jej adres e-mail to: dpo@kiddo-world.com.

CEL PRZETWARZANIA I PODSTAWA PRZETWARZANIA DANYCH

a.) Przetwarzanie odbywa się na podstawie zgody
Przetwarzamy dane osobowe na podstawie wyraźnej i jednoznacznej zgody osób, których dane dotyczą, w następujących celach:
- wypełnienie formularza kontaktowego,
- udział w akcjach promocyjnych publikowanych na stronie internetowej,
- zgodę na wykorzystanie numeru telefonu i adresu e-mail w celu przesyłania informacji i ofert o produktach i usługach,
- wysyłanie e-newsów,
- ochrona naszych produktów i usług.

b.) Przetwarzanie na podstawie umowy
Przetwarzanie na podstawie umowy obejmuje następujące przetwarzanie:
- złożenie zamówienia na nasze produkty i/lub usługi,
- zawarcie i realizacja umowy,
- informowanie klientów o pomyślnym złożeniu zamówienia,
- wykonanie usług,
- rozpatrywanie reklamacji.

c.) Przetwarzanie na podstawie prawnie uzasadnionego interesu:

Jeżeli wymagają tego okoliczności, przetwarzamy dane osobowe na podstawie interesu prawnego w celach:
- odpowiedzi na Twoje zapytanie dotyczące produktów i/lub usług,
- pomiar satysfakcji z zakupu poprzez komunikację e-mailową lub telefoniczną,
- komunikację e-mailową polegającą na rozpoczęciu przez Państwa procesu zakupu online,
- jeżeli dodałeś wybrane produkty do koszyka, ale nie sfinalizowałeś zakupu, okazjonalnie wysyłamy wiadomości e-mail dotyczące niedokończonego zakupu, mające na celu próbę sfinalizowania zakupu lub udzielenie pomocy i informacji w tym zakresie ,
- informowanie o nowych produktach i usługach (marketing bezpośredni), na podstawie art. 6 akapit pierwszy lit. f RODO lub art. 226 ustawy o komunikacji elektronicznej (ZEKom-2),
- optymalizacja strony,
- zapewnienie bezpieczeństwa systemów informatycznych,
- zapobieganie nadużyciom i/lub oszustwom.

d.) Przetwarzanie na podstawie prawa
Na podstawie przepisów prawa i zgodnie z obowiązującymi przepisami przetwarzamy dane osobowe:
- w związku z Twoim zamówieniem w celach prawnie uzasadnionych (np. ze względów podatkowych).

INFORMACJE, KTÓRE ZBIERAMY

Gromadzimy następujące rodzaje danych:
Dane podane dobrowolnie
W celach prowadzenia działalności gospodarczej, odpowiedzi na zapytania, udziału w ofertach promocyjnych oraz realizacji Twojego zamówienia na produkty/usługi zbieramy następujące dane osobowe, które uzyskujemy, jeśli je wyraźnie przekażesz:
- imię i nazwisko,
- adres wysyłki,
- adres e-mail,
- numer telefonu,
- inne podane przez Ciebie dane.

Podanie danych osobowych jest warunkiem skorzystania z naszych usług lub zamówienia produktów, gdyż bez niezbędnych danych osobowych nie mogę złożyć zamówienia.
Dane generowane automatycznie
Gdy korzystasz z naszej witryny internetowej, automatycznie zbieramy informacje o urządzeniu lub inne dane dziennika.
Zbieramy anonimowe dane od każdego odwiedzającego w celu monitorowania ruchu i korygowania błędów. Informacje te pomagają nam zrozumieć, kto korzysta z naszej witryny internetowej, co pomaga nam ulepszyć i promować naszą witrynę internetową, a w szczególności nasze produkty i usługi online. Gromadzimy informacje takie jak adres IP, żądania internetowe, dane przesyłane w odpowiedzi na takie żądania, typ przeglądarki, język przeglądarki, znacznik czasu żądania i inne anonimowe dane statystyczne dotyczące korzystania z naszej witryny. Informacje te nie mogą same w sobie zostać wykorzystane do zidentyfikowania Cię lub skontaktowania się z Tobą. Możemy automatycznie łączyć zebrane i inne dane nieosobowe z danymi osobowymi. W takim przypadku dane zagregowane będziemy traktować jako dane osobowe zgodnie z niniejszą Polityką Prywatności i będziemy je wykorzystywać w celach marketingowych.Nie ponosimy odpowiedzialności za dokładność wprowadzanych danych.

PRZEKAZYWANIE DANYCH OSOBOWYCH OSOBOM TRZECIM LUB PAŃSTWOM TRZECIM

Nie sprzedajemy Twoich danych osobowych. Możemy udostępniać Twoje dane osobowe stronom trzecim wyłącznie w sposób określony w niniejszej Polityce prywatności.
Udostępniamy dane osobowe podmiotom trzecim:
- Na podstawie Twojej zgody możemy udostępniać Twoje dane osobowe podmiotom trzecim, dla których wyraziłeś zgodę.
- Naszym usługodawcom, partnerom biznesowym i kontrahentom, którzy świadczą usługi w naszym imieniu lub których używamy do wspierania naszej działalności, takimi jak:
o platforma internetowa do płatności za pośrednictwem dostawcy Mollie,
o z naszą obsługą księgową,
o dostawcach służących do zarządzania i generowania faktur lub ofert,
o dostawcach działań marketingowych.

- Możemy zgłaszać organom ścigania wszelkie działania, które według nas są nielegalne lub co do których mamy uzasadnione przekonanie, że mogą pomóc w dochodzeniu organów ścigania w sprawie nielegalnej działalności. Ponadto zastrzegamy sobie prawo do ujawnienia Twoich danych osobowych organom ścigania, jeśli według naszego wyłącznego uznania stwierdzisz, że naruszasz naszą Politykę prywatności i plików cookie lub że ujawnienie Twoich danych osobowych może chronić prawa, mienia lub bezpieczeństwa nas lub innej osoby. Ujawnimy tylko te dane osobowe, których organy ścigania wymagają na podstawie prawnej lub prawnie uzyskanej w każdym konkretnym, konkretnym przypadku.
- Możemy ujawnić Twoje dane osobowe, jeśli jest to wymagane przez prawo, regulacje lub oficjalne nakazy, aby chronić bezpieczeństwo dowolnej osoby przed śmiercią lub poważnymi obrażeniami ciała, zapobiegać oszustwom lub nadużyciom dotyczącym produktów i/lub usług lub użytkowników, lub w celu ochrony naszych praw własności. Będziemy ujawniać dane osobowe pracownikom administracji publicznej lub osobom trzecim na podstawie wyroków sądowych lub decyzji organów administracyjnych lub innych obowiązujących aktów prawnych. Dane osobowe, o które ww. organy zwrócą się na podstawie prawnej lub prawnie uzyskanej, będziemy ujawniać w każdym konkretnym, konkretnym przypadku.

Twoje dane osobowe udostępniamy, jeśli jest to niezbędne do wykonania naszych obowiązków wobec Ciebie, a poza tym w najmniejszym stopniu.
Nie przekazujemy zebranych danych osobowych do państw trzecich. Twoje dane przetwarzane są wyłącznie na obszarze Unii Europejskiej. W przypadku przekazania Twoich danych do krajów trzecich zostaniesz o tym poinformowany.
Zgoda osoby niepełnoletniej
Zależy nam na ochronie prywatności i bezpieczeństwa dzieci w Internecie. Nie oferujemy produktów i usług dzieciom ani osobom nie gromadzimy świadomie ani nie żądamy danych osobowych od dzieci poniżej 15 roku życia.
Nie będziemy zatrzymywać żadnych wiadomości, co do których mamy uzasadnione i uzasadnione przekonanie, że pochodzą od dziecka w wieku poniżej 15 lat. Zachęcamy rodziców lub opiekunów dzieci w wieku poniżej 15 lat do regularnego sprawdzania i monitorowania sposobu, w jaki ich dzieci korzystają z poczty elektronicznej i innych aktywności online.
Wykorzystujemy całą dostępną technologię i staramy się sprawdzić, czy osoba sprawująca władzę rodzicielską nad dzieckiem wyraziła lub zatwierdziła zgodę.

LINKI DO INNYCH STRON INTERNETOWYCH

Nasze strony internetowe mogą zawierać linki do stron internetowych osób trzecich. Strony te posiadają własne polityki prywatności, z którymi należy się zapoznać, gdyż nie ponosimy za nie odpowiedzialności.
1. Linki do mediów społecznościowych
Nasze strony internetowe zawierają linki do sieci społecznościowych (wtyczki społecznościowe), w których umieściliśmy linki przekierowujące do tych sieci społecznościowych po kliknięciu ich ikon. Przetwarzanie danych osobowych pozyskanych przez portale społecznościowe w związku z kliknięciem wtyczki i przekierowaniem do serwisu społecznościowego odbywa się przez wymienione poniżej portale społecznościowe i zgodnie z ich polityką prywatności, dostępną pod adresem:
● Facebook: przetwarzanie danych osobowych odbywa się przez firmę Facebook Inc., 1601 S. California Ave, Palo Alto, CA 94304, USA; oświadczenie o ochronie danych osobowych dostępne jest pod adresem https://www.facebook.com/policy.php,
● Instagram: przetwarzanie danych osobowych odbywa się przez firmę Instagram LLC, 1601 Willow Rd, Menlo Park, CA 94025, USA; oświadczenie o ochronie danych osobowych dostępne jest pod adresem: https://help.instagram.com/155833707900388,
● Pinterest: Dane osobowe są przetwarzane przez firmę Pinterest, Inc. Na Pintereście Inc. można się z nimi skontaktować pod adresem 651 Brannan Street, San Francisco, CA 94107, USA; oświadczenie o ochronie danych osobowych dostępne jest pod adresem: https://policy.pinterest.com/sl/privacy-policy,
● Snapchat: przetwarzanie danych osobowych odbywa się za pośrednictwem Snap B.V., Keizersgracht 165, 1016 DP, Amsterdam, Holandia; oświadczenie o ochronie prywatności dostępne jest pod adresem: https://values.snap.com/en-GB/privacy/privacy-policy,
● TikTok: przetwarzanie danych osobowych odbywa się za pośrednictwem TikTok Information Technologies Limited, 10 Earlsfort Terrace, Dublin, D02 T380, Irlandia; oświadczenie o ochronie prywatności jest dostępne pod adresem https://www.tiktok.com/legal/page/eea/privacy-policy/en.

Zautomatyzowane podejmowanie decyzji i profilowanie
Dane osobowe osoby fizycznej nie podlegają zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji ani nie podlegają profilowaniu.

JAK CHRONIMY DANE

Cieszymy się, że nam zaufałeś i podzieliłeś się z nami swoimi danymi osobowymi. Dbamy o ich ochronę, dlatego podejmujemy odpowiednie środki techniczne i organizacyjne, aby zapewnić wysoki poziom ochrony danych (wdrażane przez nas środki to: stosowanie firewalli i szyfrowania danych, kontrola dostępu fizycznego – ochrona pomieszczeń i sprzętu informatycznego oraz kontrola uprawnień dostępu do informacji za pomocą systemu haseł służącego do autoryzacji i identyfikacji użytkowników).
Ograniczamy dostęp do danych osobowych do naszych pracowników, usługodawców i agentów, którzy muszą je znać, aby rozwijać lub ulepszać nasze usługi.
Rozumiesz, że nasza witryna internetowa zawiera łącza do innych witryn internetowych, które nie są naszą własnością i/lub nie są przez nas obsługiwane. Korzystanie z usług stron trzecich jest całkowicie opcjonalne. Nie ponosimy odpowiedzialności za treści i/lub praktyki osób trzecich.

ZARZĄDZANIE DANYMI OSOBOWYMI I ABONAMENT (Rezygnacja)

Możesz zaktualizować, usunąć lub zrezygnować z subskrypcji swoich danych osobowych w dowolnym momencie.
- Aktualizacje: Jeśli nadal chcesz korzystać z naszych produktów i usług, a Twoje dane osobowe (imię i nazwisko, adres e-mail, adres pocztowy, numer telefonu itp.) uległy zmianie, daj nam znać pod adresem info@kiddo-world.com.
- Usuwanie danych osobowych: Jeśli chcesz całkowicie usunąć swoje dane z naszych zbiorów, wyślij nam prośbę o usunięcie na adres info@kiddo-world.com.
- Rezygnacja: Jeśli nie podoba Ci się otrzymywanie wiadomości e-mail lub innych materiałów marketingowych, możesz w każdej chwili zrezygnować z subskrypcji, korzystając z łącza „anuluj subskrypcję” znajdującego się w dowolnej marketingowej wiadomości e-mail, którą od nas otrzymujesz. Będzie nam przykro, jeśli zrezygnujesz z subskrypcji, ale szanujemy Twoją prywatność.
Przetworzenie prośby wysłanej na adres info@kiddo-world.com może zająć do 10 dni. Po tym czasie zgłoszenie zostanie rozpatrzone i o ile spełnia warunki, ważne.
Po otrzymaniu przez Ciebie wycofania zgody zaprzestaniemy przetwarzania Twoich danych osobowych i je usuniemy. Poinformujemy Cię, że Twoja wypłata została uwzględniona.

INDYWIDUALNE PRAWA

Zgodnie z przepisami RODO osobie fizycznej przysługuje prawo dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania, prawo do usunięcia („zapomnienia”), prawo do przenoszenia, prawo żądania ograniczenia przetwarzania danych osobowych, prawo do prawo sprzeciwu oraz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
W przypadku realizacji praw lub uzyskania dodatkowych informacji można kontaktować się pod adresem e-mail: dpo@kiddo-world.com. Odpowiedź na Twoje zgłoszenie zostanie udzielona w ciągu 10 dni i zgodnie z RODO.
Jeżeli istnieją uzasadnione wątpliwości co do tożsamości osoby fizycznej zgłaszającej żądanie dotyczące jednego z jej praw, możemy żądać dostarczenia dodatkowych informacji niezbędnych do potwierdzenia tożsamości osoby, której dane osobowe dotyczą.
Jeżeli żądania osoby, której dane dotyczą, są oczywiście bezpodstawne lub nadmierne, w szczególności dlatego, że się powtarzają, możemy pobrać opłatę w rozsądnej wysokości, uwzględniając koszty administracyjne udzielenia informacji lub wiadomości lub podjęcia żądanych działań, albo odmówić podjęcia działań w związku z żądaniem .

PRAWO DOSTĘPU DO DANYCH

Osoba, której dane osobowe dotyczą, ma prawo uzyskać od nas potwierdzenie, czy w stosunku do niej przetwarzane są dane osobowe oraz jeżeli ma to miejsce, dostępu do danych osobowych oraz dodatkowych informacji związanych z przetwarzaniem danych osobowych dane, które obejmują:
- cele przetwarzania;
- rodzaje danych osobowych;
- użytkownicy lub kategorie użytkowników, którym dane osobowe zostały lub zostaną ujawnione, w szczególności użytkownicy w krajach trzecich lub organizacjach międzynarodowych;
- w miarę możliwości, zamierzony okres przechowywania danych osobowych lub, jeżeli nie jest to możliwe, kryteria stosowane przy ustalaniu tego okresu;
- istnienie prawa żądania od administratora sprostowania lub usunięcia danych osobowych lub ograniczenia przetwarzania danych osobowych w stosunku do osoby, której dane osobowe dotyczą, lub istnienie prawa wniesienia sprzeciwu wobec takiego przetwarzania ;
- prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego;
- w przypadku zbierania danych osobowych nie od danej osoby, wszelkie dostępne informacje dotyczące ich źródła;
- istnienie zautomatyzowanego podejmowania decyzji, w tym profilowania, oraz istotnych informacji o przyczynach takiego podejmowania decyzji, a także o znaczeniu i zamierzonych konsekwencjach takiego przetwarzania dla niego.
Na żądanie danej osoby udostępniamy kopię jej danych osobowych, które przetwarzamy. Za dodatkowe kopie danych, o które zwróci się osoba, której dane dotyczą, możemy pobrać rozsądną opłatę podlegającą kosztom administracyjnym.

PRAWO DO POPRAWY

Osoba, której dane dotyczą, ma prawo bez zbędnej zwłoki poprawić nieprawidłowe dane osobowe jej dotyczące. Z uwzględnieniem celów przetwarzania, osobie, której dane osobowe dotyczą, przysługuje prawo do uzupełnienia niekompletnych danych osobowych, w tym do złożenia oświadczenia uzupełniającego.

PRAWO DO USUNIĘCIA („zapomnienia”)

Osoba, której dane osobowe dotyczą, ma prawo żądania, abyśmy bez zbędnej zwłoki usunęli dotyczące jej dane osobowe:
- gdy dane osobowe nie są już potrzebne do celów, dla których zostały zebrane lub w inny sposób przetwarzane;
- gdy osoba fizyczna cofnie zgodę będącą podstawą przetwarzania danych, nie istnieje inna podstawa prawna przetwarzania;
- gdy osoba fizyczna wnosi sprzeciw wobec przetwarzania na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora i nie istnieją nadrzędne podstawy prawne przemawiające za ich przetwarzaniem;
- gdy osoba fizyczna wnosi sprzeciw wobec przetwarzania do celów marketingu bezpośredniego;
- gdy dane osobowe muszą zostać usunięte w celu wywiązania się z obowiązku prawnego zgodnie z prawem UE lub słoweńskim porządkiem prawnym; w przypadku danych związanych ze świadczeniem usług społeczeństwa informacyjnego, niewłaściwie zebranych od dziecka, które zgodnie z obowiązującymi przepisami nie może takich danych przekazać.

W przypadku danych katalogowych lub w inny sposób opublikowanych podejmujemy uzasadnione kroki, w tym techniczne, aby powiadomić innych administratorów przetwarzających dane osobowe, że osoba, której dane dotyczą, żąda od nich usunięcia wszelkich linków do tych danych osobowych lub kopii tych danych osobowych.

PRAWO DO OGRANICZENIA PRZETWARZANIA

Osoba, której dane dotyczą, ma prawo ograniczyć przetwarzanie, gdy:
- osoba fizyczna kwestionuje prawidłowość danych, czyli na okres, za który możemy sprawdzić prawidłowość danych osobowych;
- przetwarzanie jest niezgodne z prawem, a osoba fizyczna sprzeciwia się usunięciu danych osobowych, żądając w zamian ograniczenia ich wykorzystania;
- nie potrzebujemy już danych osobowych do celów przetwarzania, ale osobie, której dane osobowe dotyczą, potrzebne są one do dochodzenia, realizacji lub obrony roszczeń prawnych;
- osoba fizyczna wniosła sprzeciw wobec przetwarzania do czasu sprawdzenia, czy nasze prawnie uzasadnione powody są nadrzędne wobec powodów osoby, której dane dotyczą.

PRAWO DO PRZENOSZENIA DANYCH

Osoba, której dane dotyczą, ma prawo otrzymać w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego posiadane przez nas dane osobowe jej dotyczące, a także prawo przesłać te dane innemu administratorowi bez utrudniania mu tego, gdy:
- przetwarzanie odbywa się na podstawie zgody osoby fizycznej lub umowy lub gdy przetwarzanie odbywa się w sposób zautomatyzowany.

PRAWO DO Sprzeciwu

Osoba, której dane osobowe dotyczą, ma prawo w dowolnym momencie wnieść sprzeciw wobec przetwarzania danych osobowych, z przyczyn wynikających z jej szczególnej sytuacji, jeżeli podstawą przetwarzania są prawnie uzasadnione interesy realizowane przez nas lub stronę trzecią. Zaprzestaniemy przetwarzania danych osobowych, chyba że wykażemy istnienie ważnych powodów do przetwarzania, nadrzędnych wobec interesów, praw i wolności osoby, której dane osobowe dotyczą, lub podstaw do ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń. Jeżeli dane osobowe są przetwarzane na potrzeby marketingu bezpośredniego, osoba fizyczna ma prawo w dowolnym momencie wnieść sprzeciw wobec przetwarzania dotyczących jej danych osobowych na potrzeby takiego marketingu, w tym profilowania w zakresie związanym z takim marketingiem bezpośrednim. W zakresie, w jakim marketing bezpośredni opiera się na zgodzie, z prawa sprzeciwu można skorzystać poprzez wycofanie wyrażonej osobistej zgody.
Zautomatyzowane podejmowanie indywidualnych decyzji, w tym profilowanie
Masz prawo nie podlegać decyzjom, które opierają się wyłącznie na zautomatyzowanym przetwarzaniu, w tym profilowaniu, i mogą wywołać wobec Ciebie skutki prawne lub o podobnym znaczeniu, jeżeli taka decyzja nie jest konieczna do zawarcia lub wykonania łączącej Cię z nami umowy, lub jest niedozwolone przez ustawodawstwo Unii, któremu podlegamy i które ustanawia odpowiednie mechanizmy ochrony Twoich praw i wolności oraz interesów prawnych lub nie opiera się na Twojej wyraźnej zgodzie.

PRAWO DO SKARGI W ZAKRESIE PRZETWARZANIA DANYCH OSOBOWYCH

Osoba fizyczna może zgłosić ewentualną skargę dotyczącą przetwarzania danych osobowych na adres e-mail: dpo@kiddo-world.com lub listownie na adres ALMA TRADE D.O.O., BRODIŠČE 9, 1236, TRZIN, SLOVENIA
W przypadku naruszenia danych osobowych powiadomimy właściwy organ nadzorczy, z wyjątkiem sytuacji, gdy jest prawdopodobne, że naruszenie nie spowodowało zagrożenia praw i wolności osób fizycznych. Jeżeli istnieje podejrzenie, że w momencie naruszenia doszło do przestępstwa, powiadomimy policję i/lub właściwą prokuraturę.
W przypadku, gdy chodzi o naruszenie mogące powodować duże zagrożenie dla praw i wolności jednostek, niezwłocznie zgłosimy naruszenie lub jeżeli nie jest to możliwe, bez zbędnej zwłoki poinformować osoby, których dane osobowe dotyczą.

Jeżeli osoba fizyczna skorzystała z prawa dostępu do danych od administratora i po otrzymaniu decyzji uważa, że ​​otrzymane dane osobowe nie są danymi osobowymi, o które prosiła, lub że nie otrzymała wszystkich żądanych danych osobowych, przed złożeniem wniosku skarga do Komisarza ds. Informacji złożyć uzasadnioną skargę do kierownika (ALMA TRADE) w ciągu 15 dni. Rozpatrzymy odwołanie jako nowy wniosek w ciągu pięciu dni roboczych.
Jeżeli dana osoba uważa, że ​​naruszono jej prawa lub przepisy dotyczące ochrony danych osobowych, może złożyć skargę do właściwego organu państwowego: Komisarz ds. Informacji Republiki Slovenia (Zaloška 59, 1000 Ljubljana, telefon: 01 230 97 30, faks : 01 230 97 78, e-mail: gp.ip@ip-rs.si).

OKRES PRZECHOWYWANIA DANYCH OSOBOWYCH

Będziemy przechowywać dane osobowe danej osoby tak długo, jak będzie to konieczne do realizacji celu, dla którego dane osobowe zostały zebrane i dalej przetwarzane.
Niektóre dane pozyskujemy poprzez wykorzystanie plików cookie i innych podobnych technologii, analizując Twoje zachowanie na naszej stronie internetowej i odpowiedzi na wiadomości e-mail oraz od stron trzecich, których pliki cookie są ładowane na Twoje urządzenie za Twoją zgodą (dostawcy mediów społecznościowych itp.).
Dane, które przetwarzamy na podstawie prawnie uzasadnionego interesu lub w celu realizacji działań na Twoje żądanie przed zawarciem umowy, będą przechowywane maksymalnie przez pięć lat od chwili zrealizowania celu naszej wzajemnej komunikacji lub do czasu upływem terminu przedawnienia ewentualnych roszczeń.
W przypadku, gdy obowiązujące przepisy sektorowe (np. podatkowe) przewidują obowiązkowe okresy przechowywania danych osobowych, usuwamy dane osobowe po upływie okresu przewidzianego przepisami prawa.

CIASTECZKA

Pliki cookies to małe pliki tekstowe, które strony internetowe przechowują na urządzeniach osób fizycznych, za pomocą których uzyskują dostęp do Internetu. Ich przechowywanie odbywa się pod pełną kontrolą danej osoby, która może ograniczyć lub wyłączyć przechowywanie plików cookies w przeglądarce, z której korzysta. Pliki cookies spełniają wiele funkcji – umożliwiają śledzenie odwiedzin strony internetowej, umożliwiają prowadzenie różnych kampanii i rabatów, a za ich pośrednictwem zapisywana jest także informacja o tym, czy dana osoba ma prawo np. do określonych zniżek lub korzyści.
Pliki cookie zapewniają wygodny sposób utrzymywania świeżych i odpowiednich treści, zgodnych z zainteresowaniami i preferencjami osób odwiedzających witrynę. Na podstawie danych statystycznych dotyczących odwiedzin stron internetowych, które umożliwiają także pliki cookies, możemy ocenić skuteczność konstrukcji naszych stron internetowych, a także adekwatność rodzaju i liczby reklam, które oferujemy w serwisie.
W przypadku niezbędnych plików cookie nie jest wymagana zgoda na instalację plików cookie. Umożliwiają one normalne funkcjonowanie witryny. Podstawowe korzystanie z witryny internetowej jest możliwe dzięki tym plikom cookie. Bez tych plików cookie witryna nie działa normalnie lub nie działa w ogóle, dlatego są one instalowane nawet wtedy, gdy dana osoba odmówi instalacji plików cookie.
Jak zmienić ustawienia dotyczące plików cookies?
Możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w każdym czasie klikając na ikonę „________”. Następnie możesz ustawić dostępne suwaki na „Włączone” lub „Wyłączone”, a następnie kliknąć „Zapisz i zamknij”.

JAKICH PLIKÓW COOKIES KORZYSTAMY?

Cel trwania pliku cookie
keep_alive 30 minut Inne
secure_customer_sig 1 rok Pilne
lokalizacja 1 rok Funkcjonalność
_cmp_a 1 dzień Inne
_tracking_consent 1 rok Inne
_shopify_y 1 rok Analytics
_shopify_s 1 godzina Analityka
_orig_referrer 14 dni Pilne
_landing_page 14 dni Analityka
_shopify_sa_t 1 godzina Analityka
_shopify_sa_p 1 godzina Analityka
X-AB 1 dzień Funkcjonalność
_ga 1 rok 1 miesiąc 4 dni Analityka
_gat 1 minuta wydajności
_ttp 1 rok 24 dni Reklama
_scid 1 rok 1 miesiąc Funkcjonalność
_scid_r 1 rok 1 miesiąc Inne
_tt_enable_cookie 1 rok 24 dni Reklama
_ttp 1 rok 24 dni Reklama
_fbp 3 miesiące Analityka
czas trwania sesji koszyka Pilne
czas trwania sesji kluczowej Inne

ZARZĄDZANIE I USUWANIE PLIKÓW COOKIES

Jeżeli chcesz zmienić sposób korzystania z plików cookies w Twojej przeglądarce, w tym zablokować je lub usunąć, możesz to zrobić odpowiednio zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Aby zarządzać plikami cookie, większość przeglądarek umożliwia akceptowanie lub odrzucanie wszystkich plików cookie, akceptowanie tylko określonego rodzaju plików cookie lub ostrzeganie użytkownika, że ​​witryna chce zapisać plik cookie. Możesz łatwo usunąć pliki cookie zapisane w Twojej przeglądarce. Jeśli zmienisz lub usuniesz plik cookie swojej przeglądarki, zmienisz lub zaktualizujesz przeglądarkę lub urządzenie, konieczne może być ponowne wyłączenie plików cookie. Procedura zarządzania plikami cookie i ich usuwania różni się w zależności od przeglądarki.

ZMIANY POLITYKI PRYWATNOŚCI I COOKIES

Zastrzegamy sobie prawo, według własnego uznania, do aktualizacji, zmiany lub zastąpienia dowolnej części Polityki prywatności i plików cookie poprzez opublikowanie aktualizacji lub zmiany na stronie internetowej bez wcześniejszego powiadomienia. Wszelkie zmiany obowiązują od dnia publicznego opublikowania zmienionej Polityki prywatności i plików cookies na naszej stronie internetowej.

Opublikowano: 17.04.2024